citronsolar

Det här är sommarversonen av pepparkakor! De bakas på samma sätt, kavla, stansa, hoppas att de klarar flygturen till plåten i någorlunda skick. Degen är, i likhet med pepparkaksged och till skillnad från andra kakdegar, god obakt. Det går att göra hur många som helst på en gång, jag har både dubblat och tripplat receptet, det har fungerat utmärkt. Degen just den här omgången kakor kommer från har legat i kylskåpet sedan i lördags, det funkade också finfint. Toppenkakor, helt enkelt!

Receptet kommer från fina boken ”Smaker från Saltå Kvarn – Maten, Brödet, Kakorna” och kallas där för Citronstjärnor. Enligt boken blir en sats 24 kakor, men jag har fått ut nästan dubbelt så många.

125 g smör
1 1/2 dl råsocker
1 stor äggula
3 1/2 dl vetemjöl
finrivet skal från 1 ekologisk citron (2 skadar inte!)
1 stor äggvita
1 msk vatten
socker att strö över

Sätt ugnen på 175 grader. Pappra plåtar. Rör ihop rumsvarmt smör och råsocker och tillsätt äggulan och citronskalet. Rör ihop och blanda sedan i mjölet. Knåda ihop degen och forma till en boll. Lägg den i kylen en stund, då går kavlingen lättare. (Har du haft degen i kylen över natten behöver den knådas till ordentligt för att vara kavelbar. Den verkar stenhård, men det går rätt snabbt.) Dela degen i två delar, ocg kavla ut dem, en i taget, på mjölat bakbord. Boken säger att man ska kavla den  1/2 cm tjock, men jag tycker att lite tjockare än pepparkaksdeg blir bra. Sega kakor är ju i och för sig goda, så testa gärna lite olika! Stansa ut kakor, och lägg på plåten. Pensla dem med äggvita uppblandad med vatten, och strö över socker. Bilden i boken antyder pärlsocker, men jag har alltid tagit vanligt strösocker. Det låter väldigt snobbigt, men jag tycker att det ger ett mer sofistikerat utseende, och kakorna blir vackrare utan pynt. Grädda ca 15 minuter, passa lite på färgen. De kan bli lite mörka, det smakar absolut inte illa, men jag föredrar dem ljusare och lite lite sega i mitten.  Låt dem svalna på galler och förvara i bra kakburk!

Barris

2 tankar om “citronsolar

  1. Pingback: småkakor « smetan

  2. Pingback: Fler än sju sorters kakor « söta saker

Lämna en kommentar