kardemummaskorpor

När vädret är så här grått och kyligt (det är faktiskt lite skönt, tycker jag) kan man ju dricka te igen. Och då behöver man kanske lite tilltugg. Till exempel så kan det vara trevligt med en burk skorpor som står i skafferiet och finns till hands när fikasuget kommer.

ca 80 små skorpor

250 gram rumsvarmt smör

2 1/2 dl socker

1/2 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

2 dl mjölk

9-10 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

3-4 msk nymald eller stött kardemumma

Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och salt till en porös smet. Tillsätt ägget och mjölken omväxlande med mjölet som du blandat med bakpulvret och kardemumman. Det kan gå åt mer mjöl, det behövdes i alla fall två deciliter extra mjöl för att min deg skulle gå att hantera. Arbeta ihop degen, den ska vara lös men formbar. Dela degen i 8 bitar, rulla till smala rullar som läggs på papprade plåtar, fyra rullar per plåt. Platta inte till rullarna. Grädda högt upp i ugnen i 20 minuter i 200°. Ta ut och låt svalna i 10 minuter, skär dem sedan i 2-3 cm breda bitar. Torka i 75° varm ugn i drygt en timme eller stäng av ugnen, sätt något emellan så luckan hålls lite öppen och låt stå över natten.

Förutom att äta bara som de är är skorporna goda att smula över jordgubbar med mjölk, och säkert över andra efterrätter också. Kanske över en kula vaniljglass?

Kajsa

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: