guinnescupcakes

Ordet cupcake kommer från den tiden då de flesta saker bakades med viktmått och inte volymmått, så när de volymmåttsbaserade bakverken skulle namnsättas fick de namn efter volymmåttet som användes: koppkakor! Fint tycker jag!
Det här receptet hittade jag på en blogg (kommer inte ihåg vilken) som länkade hit, och den länken skickade jag i min tur till min karl mest på skoj på facebook en dag när jag verkligen inte hade nån lust att plugga utan hellre kollade på koppkakerecept. Han tycker om öl, men gillar inte alls muffins av den enkla anledningen att han tycker att de är torra och tråkiga. Fair enough! tycker jag, så det blir noll muffinsbakande hemma hos oss. Tills nu!
Jag har närt en lite förhoppning om att nån gång hitta ett koppkakerecept som inte antingen innebär en vanlig jävla muffins med nån kräm på eller en brutalsuperjätteamerikansk tårta med diamattopping på. Ja, du förstår: den lagoma koppkakan, helt enkelt. Lagom med en twist, kanske. NÅVÄL. Det här receptet ger koppkakor som inte är äckelsöta (trots den sjuka mängden socker), utan har en lite trevlig underton av kaffe och nåt mer. Och den lite syrliga toppingen är smarrig! Tyvär blev den här omgången koppkakor för kletiga (inuti alltså) för vår smak, men vi ska göra ett tappert försök igen.
Måtten i recepten må se lite ospecifika ut, och det är helt rätt! Det är nämligen översatt från amerikanska mått till svenska, och då blir det lite si och så med noggrannheten. 100 ml är som bekant 1 deciliter, resten får du lista ut själv.

Guinnescupcakes

koppkakor:

225-250 ml Guinnes
125 gram smör
170-190 ml kakao
450-500 ml farinsocker
170-190 ml gräddfil
2 ägg
1 msk vaniljsocker
450-500 ml vetemjöl
2,5 tsk bakpulver

glasyr:
225-250 ml färskost av philadelphia-typ
67-75 ml mjölk (eller testa med öl!)
280-312 ml florsocker

Lägg i smöret i en kastrull och häll i ölen, värm tills smöret smält. Vispa i kakao och socker. Vispa ihop gräddfil, ägg och vaniljsocker och blanda i ölmixen. Blanda mjöl och bakpulver och sikta i. Häll i muffinsformar (jag tror det blev typ 30 stycken) och grädda i 180 grader i typ en kvart eller tills en provsticka som sticks i är torr. Låt svalna innan glasyren läggs på. På bilden ovan är det mjölkglasyr på de koppkakor närmast, och ölglasyr på de längre bak.

Sara

Annonser

2 thoughts on “guinnescupcakes

  1. Ditt jävla as. På grund av att du faktiskt också gjorde nåt som du kallar ‘ölglasyr’ och lyckades få till något som faktiskt ser ätligt ut, så godkände mina motspelare det ordet i kvällets parti i Alfapet. Detta resulterade i att min jävla far lyckades få ut alla sina bokstäver och fick 50 extra poäng vilket resulterade i att jag… förlorade.

    Jag hatar ölglasyr.

    PS: Kommentaren är nu tillrättalagd, men jag hatar fortfarande ölglasyr. Godnatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s