tapenadgifflar

I lördags var jag på bal. Inte på middagen, men på körsittningen och på släppet, och i Länna och allt det andra som hör till. Ett tips är att om du också ska på bal, och ska ta med dig de här gifflarna till din körs knytisbord, se till att du bakar dem i ganska god tid, så du slipper oroa dig för att mjöla ner din klänning. För att inte tala om den bisarra känslan i att pensla bröd med uppvispat ägg iförd långklänning med korsettliv och sex kjolar.

Tapenadgifflar

1 paket jäst
6 dl gammaldags mjölk
2 tsk salt
cirka 750 gram vetemjöl (lite drygt 12 deciliter
ett uppvispat ägg att pensla gifflarna med

1 burk Zeta kalamataoliver
cirka 1 dl bladpersilja
3 vitlöksklyftor, rivna
2 msk olivolja

Börja med tapenaden. Kärna ur oliverna, och mixa dem tillsammand med det andra. Ta lite åt gången, var lite försiktig med vitlöken till en början. Mixa ihop till trevlig konsistens. Det gör ingen om den blir lite vitlöksstark, det mildras i ugnen sedan.

Ljumna mjölken, lös upp jästen och tillsätt saltet och mjölet. Arbeta ihop till en bra deg och låt den jäsa i en timme. Knåda den lite på ett bakbord, och dela den i fyra delar. Kavla ut en del till en ca 1 cm tjock cirkel, och bred på en fjärdedel av tapenaden. Skär i åtta tårtbitar ( en pizza-rull-skär-sak är utmärkt) och rulla ihop till gifflar. Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa i tio minuter. Pensla dem sedan med uppvispat ägg och grädda dem lågt i ugnen, 200 grader i drygt 15 minuter. Låt dem svalna på plåten.

Ursprung och bilder finns här.

Barris

Annonser

2 thoughts on “tapenadgifflar

  1. Ditt jävla as. På grund av att du faktiskt också gjorde nåt som du kallar ‘ölglasyr’ och lyckades få till något som faktiskt ser ätligt ut, så godkände mina motspelare det ordet i kvällets parti i Alfapet. Detta resulterade i att min jävla far lyckades få ut alla sina bokstäver och fick 50 extra poäng vilket resulterade i att jag… förlorade.

    Jag hatar ölglasyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s