jitterbuggare

Månadens sötsak är småkakor och Smetan är på! Våra favoriter är ju redan bloggade sedan länge så jag ville baka något nytt, även om vi såklart kommer bidra med favoriterna också!

Det här receptet kommer från en samling som tillhör min kombo Elias släkt. De har världens bästa julaftonstradition, nämligen Kakfrukost! De samlas och sjunger och äter kakor (10 sorter!) varje julaftonsförmiddag. Jitterbuggarna ingår alltid. Receptet är den framlidna kakgurun Ulla Vrangs, är inte det ett bra namn på en kaktant? Ulla Vrang!

5 dl vetemjöl

2msk socker

200 gram smör

2 äggvitor

3 dl socker

smör och ströbröd till plåten

I Elias recept står det att man ska ”moppa ihop” smör och mjöl och socker. Gör det. Låt sedan degen vila i kylskåp ett par timmar. Vispa äggvitor och socker hårt. Vända-upp-och-ned-på-bunken-hårt. Ta sedan fram degen och dela i två delar. Kavla ut den första delen på ett bakplåtspapper till en rektangel ca 15 * 20 cm, det är inte så jättenoga att det blir precis jämna kanter och så. Men någorlunda. Bred på hälften av marängsmeten, inte ända ut i kanterna. Det blir kladdigt då. Rulla ihop som när man gör kanelbullar och slå in rullen i bakplåtspappret. Gör likadant med den andra degbiten och resten av marängen. Låt rullarna vila i kylskåp i fyra timmar. Sätt på ugnen på 200 °c och smörj och bröa en plåt. Skär rullarna i cm-stora skivor och lägg på plåten. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter. Kakorna ska få lite lite färg. Du kan behöva en stekspade eller något för att lossa kakorna från plåten när de svalnat, de blir så spröda att de lätt går sönder om man försöker med fingrarna.

Vill man så kan man färga marängen, det borde bli tjusans och jag tror att det skulle bli väldigt gott att byta ut lite av mjölet mot malda nötter eller mandlar. Kan man ju testa nästa gång!

Barris

Annonser

8 thoughts on “jitterbuggare

  1. Åh, jag ÄLSKAR jitterbuggare!!! Och dina var ju helt otroligt fina – hur får man dem såna?
    Charmigt fat och bord också för den delen. En bild att gå igång på 🙂

  2. Åh, vad roligt, tack så mycket! För att få dem runda är det bra att använda en så vass kniv som möjligt. Och när man har dem i kylen plattar ju rullen till sig och blir mer oval än helt rund, så när man skär den i bitar ställer man rullen på en av ovalens kortsidor och skär nedåt. Då trycker man dem runda igen, om du förstår hur jag menar? Och skär försiktigt och lite sågande, tryck inte till dem, då spricker degen och det blir inte spiraler av dem. Några av de jag skar gick sönder helt och blev bara en hög med deg och kletig maräng. De blev ju förstås goda ändå, och ganska fina också, på ett annat sätt.

    • Nämen, tack så mycket! Jag kikade lite i din också, och den där smördegsinbakade laxen kommer jag att testa i nästa vecka. Den såg verkligen jättegod ut!

  3. Pingback: småkakor « smetan

  4. Pingback: Fler än sju sorters kakor « söta saker

  5. Pingback: ulla vrangs lätta sockerkaka « smetan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s