persikomarmelad med vanilj och mandel

Jag hittade ett fint recept på persikomarmelad just som jag köpt en korg nektariner som visade sig vara något bleka i smaken. Jag chansade på att det inte skulle märkas om jag kokade marmelad på dem och det gjorde det inte heller! Jag hade 1 krm bittermandelarom i min marmelad och det kändes först som något för mycket. När marmeladen var färdig var smaken inte lika markant men ändå ganska dominerande. Om du inte är så förtjust så ta bara ett halvt krm bittermandelarom, men hoppa inte över den! Den tillför verkligen en hel del. Marmeladen är väldigt god på kardemummaskorpor och säkert på nästan allt annat också.

ca 1 l persikor eller nektariner, skivade

1 1/2 dl socker

saften av 1 citron

1 krm ekologiskt vaniljpulver

1/2 – 1 krm bittermandelarom

Skiva frukten rätt tunnt och lägg i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om tills sockret löst sig. Ställ i kylen över natten. Häll över i en tjockbottnad kastrull och koka på medelsvag värme i 15 minuter. Ta av från plattan och låt svalna något. Mixa med stavmixer så du får frukten i så stora eller små bitar du vill ha. Koka i ytterligare 15 – 20 minuter och kolla sen konsistensen genom att lägga en klick marmelad på en tallrik och dra fingret igenom. Flyter den inte ihop är den färdig, koka den annars ett par minuter till och testa igen. Man kan också först koka endast hälften av frukten, mixa den helt slät och sedan tillsätta den andra hälften av frukten som få vara hel men kokas mjuk under andra kokomgången. Så görs det i originalreceptet. Häll upp på perfekt rena burkar.

Kajsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s